http://www.ornl.gov/sci/fed/PMTS10/

Agenda

Note: All talks are scheduled for 25-30 minutes (20 min. for presentation & 5-10 min. discussion,) and will be held in the ORNL Conference Center (Bldg 5200), Tennessee Room (202-B).

Time

Title

Speaker

Tuesday

August 31, 2010

 

7:30 AM

Bus Pick-up at Double Tree Hotel

 

8:00 AM

Registration, Badging, and Coffee at ORNL

 

 

Session I: Workshop Charge and Research Needs Review

Chair:  D. Hillis

8:30 AM

Welcome Remarks (10 min.)

J. Roberto (ORNL)

8:45 AM

Workshop Organizational Information (15 min.)

D. Hillis (ORNL)

9:00 AM

Summary of USA ReNew Themes 9-11 (20 min.)

R. Maingi (ORNL)

9:30 AM

Summary of European Workshop on PMI and Linear Device Issues (20 min.)

B. Unterberg (Jčlich)

10:00 AM

Break (15 min.)

 

 

Session II: Reports from Existing Facilities

Chair:  R. Nygren

10:15 AM

The PISCES Perspective on PMI Test Stand Needs (20 min)

M. Baldwin (UCSD)

10:45 AM

Design Criteria and Status of Magnum-PSI (20 min.)

J. Rapp (FOM)

11:15 AM

High Heat Flux Facility GLADIS at IPP Garching (20 min.)

H. Greuner (IPP)

11:45 AM

Overview of Recent Tritium and Neutron-Irradiated Material Experiments in Tritium Plasma Experiment (TPE)

M. Shimada (INL)

12:15 PM

Lunch (45 min.)

 

 

Session III: Continue Reports from Existing Facilities

Chair:  J. Rapp

1:00 PM

DIONISOS: Upgrading to the High Temperature Regime

G.Wright (MIT)

1:25 PM

Plasma Facing Material Research Program in NFRI and Preliminary Experiments on Molten Salt and Plasma Interactions (20 min.)

T. Lho (NFRI-Korea)

1:50 PM

Perspective on Future PMI-PFC Test Stands (20 min.)

R. Nygren (Sandia)

2:15 PM

Plasma-Wall Interaction Studies at Forschungszentrum Jčlich (20 min.)

U. Samm (Juelich)

2:40 PM

Recent Results of High Heat-Flux Plasma Flow Generation Experiments for Divertor Simulation Studies Using a Large Tandem Mirror Device (20 min.)

Y. Nakashima (Univ. Tsukuba)

3:05 PM

Availability of Installing a Large Area Linear Plasma Divertor Simulator in China (20 min.)

C. Ge (UST-Beijing)

3:25 PM

Break (5 min.)

 

3:30 PM

Group Discussion of Existing Facilities (20 min.)

 

3:50 PM

Load Bus for SNS Tour

 

4:00 PM

Spallation Neutron Source Tour (~60 min.)

 

5:00 PM

Adjourn - Return to Hotel

 

 


http://www.ornl.gov/sci/fed/PMTS10/

Agenda

Time

Title

Speaker

Wednesday

September 1, 2010

 

7:30 AM

Bus Pick-up at Double Tree Hotel

 

8:00 AM

Coffee and pastries at ORNL

 

8:20 AM

Workshop Organizational Information (10 min.)

D. Hillis (ORNL)

 

Session IV: New PMI Test Stand Initiatives

Chair: R. Doerner

8:30 AM

A New ORNL Initiative for a Plasma Material Test Stand Using an Intense RF Plasma Source (20 min.)

D. Hillis (ORNL)

9:00 AM

Linear Plasma Parameters of Interest to Intense RF Plasma Source Research (20 min.)

M. Peng (ORNL)

9:30 AM

ORNL Intense RF Plasma Source Research (20 min.)

R. Goulding (ORNL)

10:00 AM

Plasma Neutrals Modeling for ORNL Intense RF Plasma Source Research (20 min.)

L. Owen (ORNL)

10:30 AM

Break (10 min.)

 

 

Session V:  New PMI Test Stand Initiatives

Chair: U. Samm

10:40 AM

JULE-PSI Project in Forschungszentrum Jčlich (20 min.)

B. Unterberg (FZJ)

11:10 AM

Adapting the Current ITER 2D Edge Plasma Code for Linear Plasma Devices: What Can We Learn? (20 min.)

D. Reiter (FZJ)

11:40 AM

Surface Analysis Techniques and Equipment Envisaged for the JULE-PSI Project in Forschungszentrum Jčlich (20 min.)

A. Kreter (FZJ)

12:10 PM

Group Discussion of New Test Stand Initiatives (20 min)

 

12:30 PM

Lunch (45 min)

 

 

Session VI: PMI Diagnostic Needs, Li,  and Model Validation

Chair: C. Skinner

1:15 PM

Challenges and Innovation of In-situ Plasma-Material Interface Diagnosis in Fusion Research (20 min.)

J.P. Allain (Purdue)

1:45 PM

Impact of a PMTS on ORNL Material Research (20 min.)

R. Stoller (ORNL)

2:15 PM

Desirable Functional and Diagnostic Capabilities for Studies of Chemical Sputtering on a PMI-Focused Test Stand (20 min.)

A. McLean (ORNL)

2:40

Considerations for a Li test stand at PPPL  (20 min)

C. Skinner (PPPL)

3:00 PM

Group Discussion of Diagnostic Needs, Li, etc. (20 min)

 

3:20 PM

Break (10 min.)

 

3:30 PM

PMI Research on Li at U. of Illinois (20 min.) Movie– Remote

D. Ruzic (Illinois)

4:00 PM

Leave for Tour of Fusion Facilities Bldg 7625

 

4:15 PM

Tour of Fusion Facilities Bldg 7625 (~75 min.)

Goulding/Caughman

5:30 PM

Adjourn Meeting – Travel to Flatwater Grill

 

6:00 PM

Banquet – Flatwater Grill @ Oak Ridge Marina

 

8:00 PM

Presentation: A Glimpse at PMI Research for the Future

D. Hillis (ORNL)

9:00 PM

Bus Return to Oak Ridge Hotels

 

 


http://www.ornl.gov/sci/fed/PMTS10/

Agenda

Time

Title

Speaker

Thursday

September 2, 2010

 

7:30 AM

Bus Pick-up at Double Tree Hotel

 

8:00 AM

Coffee and pastries at ORNL

 

8:20 AM

Workshop Organizational Information (10 min.)

D. Hillis (ORNL)

 

Session VII: PMI Theory and Modeling

Chair:  J.P. Allain

8:30 AM

Bottom-up Science at the Plasma Material Interface Movie

P. Krstic (ORNL)

9:00 AM

PMI Experiments and Model Validation (20 min.)

J.P. Allain for:

J. Brooks (Purdue)

9:30 AM

Modeling of Impurity Transport and Plasma Wall Interaction with Linear Devices Using the ERO Code (20 min.)

D. Borodin (Jčlich)

10:00 AM

New Diagnostic Needs for Future PMI Research (20 min.)

R. Doerner (UCSD)

10:30 AM

Group Discussion of PMI Theory and Modeling (20 min.)

 

10:50 AM

Break (10 min.)

 

 

Session VIII: Breakout Session for Preparation of Summary Reports

 

11:00AM –12:30PM

Prepare Report and Discussion of PMI Research Needs for Existing Facilities (Session II & III)

Nygren/Rapp

11:00AM –12:30PM

Prepare Report and Discussion of Needs for New PMI Test Stand Initiatives to Address Research Needs for PMI in DEMO and Future Fusion Devices (Session IV & V)

Doerner/Samm

Hillis/Unterberg

11:00AM –12:30PM

Prepare Report and Discussion on Diagnostic Needs for PMI Research Including Li Research (Session VI)

Skinner/McLean

11:00AM –12:30PM

Prepare Report and Discussion on How New PMI Test Stands Could Help Extend and Validate Current PMI Theory and Modeling (Session VII)

Allain/Krstic

12:30 PM

Lunch (45 min)

 

 

Session IX: Summary and Discussion Session

Chair: Unterberg

1:15 PM

Sessions II & III:  Report (10 min.) and Discussion (20 min.)

Nygren/Rapp

1:45 PM

Sessions IV & V:  Report (10 min.) and Discussion (20 min.)

Doerner/Samm

Hillis/Unterberg

2:15 PM

Session VI:  Report (10 min.) and Group Discussion (20 min.)

Skinner/McLean

2:45 PM

Session VII:  Report (10 min.) and Group Discussion (20 min.)

Allain/Krstic

3:15 PM

Break (15 min.)

 

3:30 PM

Workshop Wrap-up Discussion

Writing Assignments for Workshop Report

D. Hillis (ORNL)

4:00 PM

Adjourn Workshop – Bus Return to Hotel